Agroteknikk-sølv til miljøfilm

av | 28.10.2021

Traktor & Landbruk og NT Maskins miljøvennlige strekkfilm, DUOPLAST Earth Agro, er én av sølvvinnerne på Agroteknikk.

Strekkfilmen som bærer navnet DUOPLAST Earth Agro ble første gang vist på Agritechnica i 2019. Traktor & Landbruk og NT Maskin er norsk importør av DUOPLAST landbruksplast, og har testet den prisbelønte strekkfilmen i to sesonger.

Nå har den altså fått sølvakset på årets Agroteknikk.

DUOPLAST er en stor tysk produsent av strekkfilm til industri, næringsmiddel og landbruk. DUOPLAST har i mange år brukt store ressurser innen forskning og utvikling for å øke andelen resirkulert plast i sine produkter, uten at kvaliteten og ytelsen til filmen reduseres. DUOPLAST Earth Agro er et resultat av denne forskningen. En stor andel resirkulert plast gjør at DUOPLAST Earth Agro får et betydelig redusert og minimalt miljøavtrykk sammenliknet med ordinær strekkfilm.

Inntil 9 lag med ny og resirkulert plast

DUO PLAST Earth Agro har en tykkelse på 25 my og en lengde på 1650 meter. DUOPLAST Earth Agro er en blåst plast med inntil 9 lag med resirkulert og ny plast.

Uten lim

I likhet med de øvrige strekkfilmene fra DUOPLAST, er DUOPLAST Earth Agro uten kjemisk lim, noe som gir en ytterligere miljøgevinst. I stedet for lim, har DUOPLAST Earth Agro et integrert lag med selvklebende polyetylen som tilsettes strekkfilmen i ekstruderingsprosessen. Dermed kan ikke den selvklebende polyetylenen løsne, slik tilfellet er for lim. Ved innpakking av ballen vil den ytre flaten på strekkfilmen, som også er laget av polyetylen, feste seg til den ytre flaten på det underliggende filmlaget. Dette gir en 100 prosent lufttett barriere, og over tid vil sollyset bidra til at de ulike filmlagene nærmest smelter sammen til ett lag. Denne prosessen øker med lysintensiteten.

Ren håndtering og stillere avspoling

Fordi DUOPLAST Earth Agro ikke inneholder lim, blir ikke forstrekkerruller, filmkutter og hender klebrige ved bruk og håndtering av filmen. Det gir redusert vedlikeholdsbehov og økt driftssikkerhet, spesielt på maskiner hvor strekkfilmen spoles ut med stor hastighet. Fraværet av lim gir også mindre støy ved avspoling av plasten.

Ingen teleskopering

På tradisjonell strekkfilm kan limet gi en glidende effekt slik at filmlagene teleskoperer innbyrdes på rullen ved pakking. Fordi strekkfilmene fra DUOPLAST ikke inneholder lim, er dette problemet eliminert ved bruk av DUO PLAST.

Ingen praktisk forskjell

Steinar Kolnes, landbruksentreprenør og medeier i Traktor & Landbruk og NT Maskin, har testet og sammenliknet DUOPLAST Earth Agro og den ordinære DUOPLAST Plus Compact, som kun inneholder ny plast.

– Vi har presset ca. 3000 baller med DUOPLAST Earth Agro, og er svært godt fornøyd. Bortsett fra en liten fargenyanse er det ingen forskjell på den resirkulerte plasten og ren ny plast. Selv om plasten er uten kjemisk lim, er vår erfaring er at filmlagene fester seg svært godt til hverandre og lager en helt lufttett barriere. I år har vi brukt både ny ren plast, og resirkulert plast. Neste år vil vi sannsynligvis kun bruke den resirkulerte plasten, forteller Kolnes.